Jämförelse av bästa klösträden

Alla katter behöver kunna klösa. Att klösa är ett naturligt beteende som håller klorna friska och vässade. Att skaffa ett klösträd till sin katt vinner både du och katten på. 

Klösträden är inte bara ett objekt att klösa på, de är ofta uppskattade lekplatser såväl som liggplatser för katten. Kan du dessutom rikta kattens uppmärksamhet mot klösträdet snarare än dina egna möbler så är det så klart en stor bonus.

Klösträd: Bäst i test 

Nedan jämför vi våra två bästa klösträd med varandra. Detta är två modeller som är mycket populära. Läs vidare för att se vilken av träden som faller dig i smaken. 

Klösträd Stor

Detta är som namnet antyder ett relativt stort klösträd med en höjd på 141 cm. Klösträdet är i vårt tycke precis lagom stort att ha i huset eller i lägenheten. Modellen är också tillräckligt tålig för att ha utomhus under tak, exempelvis på altanen. Med en bas på 48x48 cm så tar klösmöbeln inte speciellt mycket plats i anspråk. De många plattformarna och klöspelarna gör dock att möbeln blir en intressant plats för katten. Eftersom klösträdet har fyra platformar och ett litet hus så finns gott om valmöjligheter för katten, även om man har flera katter hemma.

Detta klösträd har många fördelar. Tack vare att det är så pass stort så kan det vara underhållande för katten på lång sikt. Här finns möjlighet att leka och busa samtidigt som det finns sköna liggplatser där katten kan sova eller bara ligga och spana.

Mjuka tvättbara dynor

Klösträd Stor har väl vadderade ytor av plysch som är sköna att ligga på. Eftersom delar av klädseln går att ta av och tvätta så kan man med enkelhet hålla klösträdet rent och fräscht. Inne i det lilla huset är det extra mjukt och skönt för katten att ta en tupplur.

Klösvänlig rotting

Pelarna är klädda med klösvänlig rotting. De många pelarna gör att klösmöjligheterna för katten är mycket generösa, något som förhoppningsvis gör att katten väljer klösmöbeln framför andra möbler i hemmet.

Rottingen är skön för katten att sätta klorna i. Samtidigt är materialet tåligt, något som gör att det tål att klösas på utan att det slits snabbt. 

Köp klösträdet HÄR.

Klösträd Corner

Detta är ett bra val för den som vill ha ett lite mindre klösträd. Trots sin smidiga storlek så har denna möbel allt en katt kan önska sig. Flera varierade plattformar gör det roligt för katten att klättra i, och hoppa runt mellan de olika delarna. Det allra bästa med detta klösträd är kanske trots allt dock det mysiga kryp-in där katten gå undan för att vila och känna sig trygg. 

Plattformarna och de lilla huset har mjukt underlag som gör det mysigt att sitta eller lägga sig ner. 

Passar bäst i hörnet

En stor fördel med denna klösmöbel är hur snygg den är, kanske är det också en av anledningarna till att den har blivit en storsäljare.

Man kan självklart placera detta klösträd hur man vill men allra bäst gör det sig i ett hörn. Genom att ställa klösträdet i hörnet så tar det upp så lite plats som möjligt samtidigt som det smälter in i hemmet i övrigt. Basplattan som är på 50 x 50 cm tar inte upp så mycket golvyta i anspråk. 

Klösvänlig och bekväm möbel

En stor del av denna möbel är klätt i bekväm och mjuk plysch. Vilket så klart gör sitt till att den tycks vara en mycket populär möbel bland de flesta katter. En annan anledning till att katterna gillar denna möbel är så klart att dess pelare med sisal är mycket sköna att sätta klorna i. Med hjälp av klöspelare som dessa så kan man uppmuntra katten att vässa sina klor på ett naturligt sätt, samtidigt som man minskar slitaget på sina vanliga möbler därhemma. 

Köp klösträdet HÄR

Hur många klösträd behöver man?

Det är faktiskt rekommenderat att man har bra klösmöjligheter i varje rum. Det är en naturlig instinkt för katten att klösa på saker, på detta sätt hålls klorna vässade. Klösningen kan också ses som ett sätt att markera sitt revir. Med detta sagt så är det inte nödvändigt att köpa ett nytt klösträd till varenda rum. Det kan istället räcka med mindre klösmöbler eller klösbrädor för att komplettera de lite större klösträden. 

Om man har flera katter så ökar så klart behovet av att ha mer än ett klösträd. Vissa katter är dock bra på att samsas så man kan helt enkelt pröva sig fram och se om det blir konkurrens om klösträdet eller inte.

Hur får man katten att klösa på klösmöbeln?

Att få katterna att klösa där man vill kan vara något av en utmaning. När man skaffat ett nytt klösträd så kan det vara bra att visa katten att man kan klösa på det. Genom att klösa lite med sina egna händer på det klösvänliga materialet så så kan man framkalla ett ljud som förhoppningsvis inspirerar katten. 

Att spraya lite feromoner eller kattmynta på möbeln kan också hjälpa då det ökar kattens intresse för objektet.